loader

Poduzetnik pilot ili kontrolor

04.05.2018 13:40
capital media blog poduzetnik pilot

Danas sam imao sastanak sa vlasnikom firme koji se suočava s klasičnim problemom svakog vlasnika firme. U jednom trenutku, firma postane taoc vlasnika koji ne vidi da je postao problem vlastitoj firmi.

Zamislite da je firma narasla na veličinu aviona koji sad treba pravog pilota. Najčešće, vlasnik je kreativan, sklon riziku, inovativan i nepredvidljiv. Sve što jedan dobar pilot aviona ne bi trebao biti. Na tom mjestu želimo osobu koja je predvidiva, vrlo operativna, oprezna, ali i spretna kad je potrebno, mora znati širu sliku, ali ulaziti i u detalje aviona kojim upravlja.

Međutim, ako zaposli profesionalnog pilota, što će raditi vlasnik?

 

On se seli u kontrolni toranj. Definira smjer kamo avion ide, postavi sistem kojim prati sve ključne pokazatelje koji se događaju tijekom leta.

Na primjer da li avion ide u pravom smjeru, ima li u avionu dovoljno goriva, da li je osoblje aviona odgovorno i motivirano te na kraju jesu li putnici aviona (čitaj kupci) zadovoljni uslugom ili proizvodom koji dobivaju. Kad avion sleti na jednu destinaciju, vlasnik kontrolor sjedne sa pilotom i posadom te dogovaraju zajedno slijedeću destinaciju. Nakon što je dogovorio sve potrebne detalje, vlasnik može izaći iz kontrolnog tornja i odmarati, znajući da njegov avion ide točno tamo kamo želi i da njime upravljaju ljudi koji znaju što rade, jasno im je kamo idu i uživaju u tom putovanju.

Pouka: mudrost poduzetnika je prihvatiti stručni savjet odnosno prepoznati trenutak kada da se makne sa pilotskog mjesta u kontrolni toranj.

Uspješno pomažemo vlasnicima napraviti tu tranziciju.na vrh